Torstai, Heinäkuu 18, 2019, 12:02

20 vuotta täyttänyttä Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikkoa vietettiin 10.-14.7.2019 onnistuneesti. Juhlavuoden teemana oli Rajaton meri — Itämeri ja muut muistavat vedet. Kulunut kirjallisuusviikko oli Anni Mikkelssonin ensimmäinen vuosi uutena taiteellisena johtajana. Kävijöitä tapahtuma keräsi tänä vuonna vajaa 3 000. 


Yleisö kiitteli uudistunutta ja monipuolista ohjelmistoa pitkin kirjallisuusviikkoa. Ylistävää palautetta keräsivät erityisesti  Mikkelssonin oman teatteriryhmän Meriteatterin esitys Laulu on meren laulu sekä Teatteri Ströömin uudet Kilpi-dramatisoinnit, joiden ohjauksesta ja dramatisoinnista vastasi myös Mikkelsson. Ihastusta herättivät myös Miiko Toiviaisen monologi Kepeä elämäni sekä Teatteri Jurkan Niskavuoren Heta. 


“Itselleni mieleenjääneitä hetkiä olivat myös muun muassa lauluyhtye Signen lumoava konsertti, jossa eri ajat punoutuivat yhteen ja Niillas Holmbergin väkevä joiku. Juhlavuoden teema vei kirjallisuusviikon kävijäkunnan pohtimaan suhdettamme menneeseen ja tulevaan sukupolveen ja luonnon muutoksiin ympärillämme”, Mikkelsson sanoo.  


Uusi konsepti Kilpi-kilvoittelu — jossa esityksiä tehtiin Kilven tekstien pohjalta vain vuorokaudessa — otettiin hienosti vastaan. Osana Kilpi-kilvoittelua nähtiin Kilpeä myös ruotsiksi. Kirjallisuusviikon kaksikielisyyttä kehitetään lisää kahtena tulevana vuonna. Tukea hankkeelle antaa Svenska Kulturfondenin Hallå-projekti.


Luennoista mieleenpainuvimmiksi mainittiin muun muassa Minna Maijalan Minna Canth -luento, Tere Vadénin ja Antti Salmisen luento Volter Kilven kielestä, Annin salonki juhlavuoden teemasta sekä Toni Lahtisen luento Aino Kallaksen teoksesta Seitsemän.


Myös tapahtumatuotanto on tyytyväinen juhlavuoden kirjallisuusviikon kulkuun.


"Vaikka tuotantotiimi vaihtui kesken vuoden, ja työskentely sisälsi uuden oppimista, saimme paljon kiitosta kirjallisuusviikon järjestelyistä. Koimme, että yleisö nautti kirjallisuusviikosta yhtä paljon kuin tekijätkin. Kilpi-viikon hienous piilee siinä, että sitä tehdään yhdessä paikallisten kanssa. Talkoohenki auttaa jaksamaan”, kertoo tapahtumakoordinaattori Iris Ahtola.


Ensi vuoden teemaa on jo hahmoteltu, mutta täyteen suunnittelutyöhön ryhdytään vasta syksyllä.


“Aikamme ekologisen kriisin keskellä, moninaisuus ja kulttuurin ja taiteen ymmärtäminen vastaliikkeeksi kulutuskulttuurille ovat teemoja, jotka varmasti läpäisevät koko kauteni. Odotan jo innolla syksyllä alkavaa ohjelmistosuunnittelua, mutta nyt on aika levätä hetki — meren äärellä tietenkin”, Mikkelsson toteaa. 

 
Kirjallisuusviikon historiaa esittelevä juhlavuoden näyttely jatkuu Kustavin kirjastossa heinäkuun loppuun saakka.


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät


Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikkoa tukemassa
Kaksikielinen Kustavi -hanketta tukemassa ja ruotsinkielistä ohjelmaa mahdollistamassa 2019-2021© Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko - Kaikki oikeudet pidätetään

Kotisivut: Sivustamo Oy