Tiistai, Maaliskuu 26, 2019, 14:06

Under året 2019-2021 är vi med i Svenska kulturfondens strategiska program Hallå! som främjar språkkunskaperna i finska och svenska. Vårt projekt heter Tvåspråkig Gustavs eftersom Gustavs har varit en tvåspråkig kommun. Projektet lyfter fram Gustavs tvåspråkiga historia och gör svenska språket en del av Volter Kilpi litteraturfestivalens program för tre år 2019-2021.

Projektets mål är tillägga lokal identitet och förståelse mellan olika språkgrupper. Genom projektet lär besökare sig känna Gustavs tvåspråkig historia med olika föreläsningar och utflykter. Man blir även bekanta med författaren Volter Kilpi och hans texter i teaterföreställningar! Därför är det möjligt att höra svenska i en föreläsning och i en teaterföreställning i sommar!

Litteraturforskaren Heidi Grönstrand föreläser på torsdag den 11.7 om en gustavsbo författaren E.F Jahnsson som skrev sina böcker under språkfrågan i 1870-talet. Heidi Grönstrand verkar för närvarande som universitetslektor vid Stockholms universitet, Avdelningen för finska. Hon är litteraturforskare som är intresserad av mångspråkighet i modern litteratur men även som ett litteraturhistoriskt fenomen. Hon har bl.a. skrivit om F. Jahnsson, Kersti Bergroth, Kjell Westö och Eija Hetekivi-Olsson.

I Kilpi-tävling ett tjugutal våghalsar inom teatervetenskapen tar tag i en omöjlig uppgift: hur får man ihop en föreställning som grundar sig på Volter Kilpis texter inom ungefär ett dygn? Den lekfulla tävlingen börjar på fredag 12.7 då dramaturgerna får ett utdrag ur Kilpis romaner som de ska dramatisera. Regissörerna och skådespelarna har under lördagen tid på sig att öva på föreställningen och tävlandet når sin kulmen på världspremiärerna på lördag kväll. Välkommen att se hur teaterviruoserna sätter sig själva i klistret, också på svenska! Läs mer
 
Läs hela programmet och information om festivalen här.
 
 
Svenska kulturfonden Hallå!

Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät


Yhteistyössä Yhteys

info@vkkustavissa.fi
041 7120388